19.3.2010 7:14

Jokipojat avasi finaalisarjan kotivoitolla

Jokipojat–D Team 4–3 (1–0, 2–2, 1–1) | Jokipojat aloitti Mestiksen finaalipelit ottamalla niukan kotivoiton D Teamista. Kotijoukkue hallitsi peliä, mutta jyväskyläläiset tarjosivat odotetun tiukan vastuksen. Jokipoikien maalit iskivät Jani Savolainen, Kimmo Nevalainen, Jarkko Malinen ja Scott Matzka. Antti Kerälä syötti osumista peräti kolme. Hyvätunnelmaista kamppailua seurasi 3 232 katsojaa. Loppuottelut jatkuvat heti sunnuntaina Jyväskylässä.
Otteluraportti
Jokipoikien huikea kevät sai lauantaina jatkoa taas yhden ottelun verran. Jokipojat avasi Mestiksen loppuottelusarjan voitokkaasti kotihallissaan. Jyväskyläläinen D Team nujertui maalein 4–3 (1–0, 2–2, 1–1).

Jokipojat oli selvästi vastustajaansa energisempi, kuten levänneeltä joukkueelta sopi odottaakin. Kotijoukkue vyöryi heti ottelun alussa vahvasti vastustajan päätyyn, ja Jani Savolainen sai ensimmäisen maalintekopaikan jo puolen minuutin pelin jälkeen.

D Team kesti ilman takaiskuja erän loppupuolelle, kunnes Jokipojat sai onnekkaasti avausmaalin. Savolainen heitti kiekon maalin eteen, ja laatta kimposi Jouni Virpiön jalasta Niko Kaulion taakse.

D Teamin ykkösketju iski tasoituksen toisen erän alussa. Keskushyökkääjä Samuli Piiroinen teki vahvan esityön, ja Harri Pesonen suti Mikko Rämön eteensä torjuman kiekon verkkoon.

Kimmo Nevalainen kuittasi 11 sekuntia myöhemmin Jokipojat taas johtoon lämärillään. Kaulio oli voimaton maskin takaa tulleen laukauksen edessä.

Jokipoikien ykkösketjun keskushyökkääjän Jarkko Malisen räväkkä ranneveto ylänurkkaan erän puolivälin jälkeen avasi taas kotiyleisön äänijänteitä. D Team käytti kuitenkin vielä erän lopussa saamansa tilaisuuden terävästi. Samuli Piiroinen lakaisi kiekon maalin edestä sisään.

Voittomaalin laukoi Jokipoikien yhdysvaltalaishyökkääjä Scott Matzka ennen kolmannen erän puoliväliä. Matzka ei onnistunut vielä Malisen järjestämistä paikoista, mutta Antti Kerälän tarjoilu tuotti lopulta tulosta. Jälleen kerran hienon ottelun pelannut Kerälä syötti maalin takaa vapaaseen paikkaan jääneelle Matzkalle, joka pääsi laukomaan kiekon tyhjään verkkoon.

D Team tuli vielä kerran maalin päähän. Yohann Auvitu laukoi ylivoimalla kavennusosuman. Jokipojat kesti ottelun lopun kotiyleisönsä rajun kannustuksen siivittämänä.

– Hyvätasoinen, vauhdikas peli. Sarja on nyt saatu käyntiin, ja tästä pitää lähteä parantamaan peliä huomista varten, tuumi Jokipoikien päävalmentaja Jarno Pikkarainen.

– Sunnuntaina on vähän pienempi loota ja törmäyksiä tulee varmasti enemmän siellä. Puolustuspelaamisen pitää olla parempaa. Meille tehtiin kolme maalia maalin edestä. Se on liikaa, "Pike" sanoi.

– Kokonaisuuteen voi kuitenkin olla tyytyväinen. Tulimme hyvällä ilmeellä peliin ja se kesti täydet 60 minuuttia.

Jokipojat hallitsi ottelua, ja ajoittain D Team näytti väsyneeltä. Vierasjoukkue iski kuitenkin aina tilaisuuden saatuaan. D Teamin päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi vakuutti, että voimat eivät lopu kesken.

– D Team käy dieselillä. Se on vähäkulutuksinen välinen, ja sitä riittää varastossa, Ahvenjärvi vitsaili.

Ahvenjärvi ei tappiosta synkistynyt. Lehdistötilaisuuden alussa hän naureskeli Tampereen suunnalta kantautuneille tiedoille, joiden mukaan LeKi oli kutsunut lehti-ilmoituksella yleisöä seuraamaan Mestiksen pronssipeliä LeKi–D Team.

– Taisi siinä suluissa olla maininta, että peli saattaa olla Kouvolassa, hän virnuili.

– Tiukkaa oli. Hyvää molempiin suuntiin pelaamista. Taklauksia jäin kaipaamaan meidän joukkueelta. Jokainen mahdollinen tilanne pitää päättää taklaukseen, ja se on ehdoton vaatimus, mitä kohti huomenna mennään, Ahvenjärvi mietti.

– Jokipojat hyökkää loistavasti, tulee leveältä maalille ja kaventaa siniviivan jälkeen vahvasti keskelle. Hyvä ensimmäinen näytelmä, D Teamin luotsi kiitteli.

Teksti: Petri Haapala


Maalit ja syöttäjät
14.10 Jani Savolainen (Matti Näätänen, Antti Kerälä) 1–0
23.01 Harri Pesonen (Samuli Piiroinen, Markus Poukkula) 1–1
23.12 Kimmo Nevalainen (Kerälä, Jani Oinonen) 2–1
32.40 Jarkko Malinen (Jani Keränen, Scott Matzka) 3–1 yv.
38.50 Piiroinen (Poukkula, Pesonen) 3–2
47.28 Matzka (Kerälä, Savolainen) 4–2
53.43 Yohann Auvitu (Piiroinen) 4–3 yv.

Maalivahtien torjunnat
Mikko Rämö, Jokipojat 6+9+9=24
Niko Kaulio, D Team 13+12+9=34 (poissa 59.06–59.59)

Rangaistukset
Jokipojat 4x2 min = 8 min
D Team 5x2 min = 10 min

Yleisöä: 3 232


Jokipoikien kokoonpano
13 Scott Matzka – 4 Jarkko Malinen – 19 Jani Keränen
8 Tobias Salmelainen – 44 Antti Kerälä – 21 Jani Savolainen
23 Sami Mutanen – 26 Markku Flinck – 18 Sami Puruskainen
33 Roberts Jekimovs – 17 Janne Häikiö – 14 Heikki Puustinen

6 Aku Pekkarinen – 7 Jarkko Immonen
38 Ville Väänänen – 24 Matti Näätänen
10 Kimmo Nevalainen – 27 Jani Oinonen

35 Mikko Rämö
(31 Juuso Oinonen)


Otteluennakko
Kirkastuuko Jokipoikien viime vuoden Mestis-hopea kullaksi? Se selviää lauantaina alkavassa finaalisarjassa, jossa joensuulaiset saavat vastaansa Jyväskylän D Teamin. Jokipojat on saanut valmistautua loppuotteluihin rauhassa, mutta toisaalta aika onkin ollut tarpeen.

Useat pelaajat ovat kärsineet erilaisista vammoista ja sairasteluista. Tapio Ahtosen ja Jussi Savolaisen kauden tiedetään nyt olevan varmasti ohi. Jani Keränen sen sijaan palaa kokoonpanoon, ja myös Jarkko Malinen on toipunut pelikuntoon.

Jokipoikien päävalmentaja Jarno Pikkaraisen mukaan D Teamin menestys pudotuspeleissä ei ollut lopulta suuri yllätys. JYP:n farmi/kakkosjoukkue selvitti tiensä finaaleihin pudottamalla ensin Sportin ja sitten KooKoon – eli kaksi sarjan selvästi kalleinta joukkuetta.

– Mestiksen playoff-infotilaisuudessa kysyttiin, mitkä joukkueet ovat finaalissa. Vastasin silloin kaiken kiekkokansan edessä, että Jokipojat ja D Team, Pikkarainen väittää.

– Tiesin, että D Team on ihan s-tanan kova joukkue. Kun katsoi ottelukaaviota, niin ei siihen ihan hirveitä ennustajanlahjoja tarvinnut, että näin saattoi sanoa käyvän.

Pikkarainen sanoo, ettei hänellä ollut suurempaa toivetta finaalivastuksesta. D Teamia vastaan Jokipojat sai kuitenkin kotiedun, kun KooKoon päästessä loppuotteluun pelit olisivat alkaneet vieraskaukalosta.

– Pitää ottaa vastaan se, mitä tulee, ja kovempi joukkuehan sieltä aina tulee. Kun kolme voittoa täytyy ottaa, niin kukaan ei menesty enää vain vahingossa. Aika näyttää, onko sitten kotiedulla merkitystä. En pidä sitä ratkaisevana, mutta ei se tietysti paha asia ole.

– Sekin oli tiedossa, että D Teamin valmentaja tulee sanomaan meidän olevan selviä ennakkosuosikkeja. Kerroin jo joukkueelle, että näin tulee käymään, Pikkarainen viittaa Jukka Ahvenjärven kommentteihin torstaisen välieräottelun jälkeen.

– Tässä on kaksi sarjaa oltu ennakkosuosikkeja, ja jos joku haluaa nähdä meidät taas suosikkina, niin eiköhän tämä kolmaskin kestetä.

Jokipojat voitti D Teamin runkosarjassa vain kerran. Lisäksi jälkimmäisestä Joensuun ottelusta jäi käteen yksi piste D Teamin vietyä pelin rankkareilla. Kyseinen 3. helmikuuta käyty ottelu on samalla Jokipoikien edellinen tappio, sillä sen jälkeen voittoja on tullut jo 13 kappaletta.

– D Team oli meille runkosarjassa todella vaikea vastustaja. Joukkue pelaa aika lailla samoilla vahvuuksilla kuin mekin, Jarno Pikkarainen arvioi.

– D Team kääntää nopeasti peliä, puolustaa hyvin viidellä pelaajalla, pelaa nopeasti maalia kohti ja lisäksi niillä on hyvä veskari. Sellaisia selkeitä heikkouksia ei joukkueessa oikeastaan ole.

Vaikka D Team mielletäänkin usein vain JYP:n "jämäjengiksi", Pikkarainen muistuttaa joukkueesta löytyvän paljon todella kovia pelaajia.

– JYP rakensi joukkuettaan tälle kaudelle vähän CHL mielessään, joten D Teamissa on paljon pelaajia, jotka eivät nyt vain mahtuneet JYP:iin. Kärki on voittamaan tottunut ja pirun kova. Siellä on Suomen mestaruudenkin voittaneita kavereita mukana.

D Team väänsi välierissä täydet viisi ottelua, kun taas Jokipojat selvisi jatkoon LeKistä suoraan kolmessa ottelussa. Pikkarainen ei näe asetelmasta koituvan selkeää etua kummallekaan.

– D Teamilla on parempi rytmi, se on ihan selvää. Me olemme tietenkin vastaavasti saaneet levätä, siinähän ne kolikon molemmat puolet ovat. Tuskin näillä ratkaisevaa merkitystä on.

Jokipojat vietti viikon ensimmäiset pari päivää välieräsarjasta palautellen ja alkoi sitten latautua finaaleihin. Kokoonpano ensimmäiseen loppuotteluun ratkeaa vasta lauantaina.

Varmaa on kuitenkin se, että Mika Mäkiahon ja Tomi Tuomaisen lisäksi myös Tapio Ahtosen (polvivamma) ja Jussi Savolaisen (nivusvamma) pelit ovat tältä kaudelta ohitse.

– Myös Tero Konttinen on todennäköisesti vielä poissa viikonlopun otteluista, Pikkarainen sanoo.

Sunnuntaina LeKiä vastaan nilkkansa loukanneen Jarkko Malisen tilanne sen sijaan on vielä avoinna. Samaten Jani Keräsen pelikunto ratkeaa vasta lauantaina.

– Lisäksi Antti Kerälä ja Tobias Salmelainen ovat kärsineet poskiontelontulehduksesta, mutta he toivottavasti toipuvat pelikuntoon. Samu Pitkänen on ollut vuorostaan poissa oksennustaudin takia, Pikkarainen kertoo.

Vaikka pelaajatilanne ei ole läheskään paras mahdollinen, ei se ole suuremmin häirinnyt finaaleihin valmistautumista.

– Jokaiselta joukkueelta puuttuu tässä vaiheessa miehiä, ja ovat ne D Teaminkin rivit harventuneet. Tämän takia niitä ukkoja hommattiin siirtorajalla. Tietysti siinä on vähän huonoa tuuria, että nyt on todennäköisesti kolme tärkeää puolustajaa poissa, Pikkarainen miettii.

– Hyvät fiilikset tässä totta kai on. Tätä vartenhan tässä on töitä tehty, ja lauantaina alkaa se kauden kliimaksi. Joukkueen keskuudessa on aistittavissa hyvää latautumista, mutta myös levollisuutta. Vire on ajankohtaan nähden hyvä.

Jokipojat on pitänyt Jarno Pikkaraisen johdolla julkisuudessa tietoisen matalaa profiilia, mutta nyt tavoitteen uskaltaa jo sanoa ääneen.

– Ottelu kerrallaan mennään, mutta totta kai me haluamme voittaa mestaruuden.

Valmentaja odottaa finaalisarjasta erittäin tasaista. Viime kauden kokemukset loppuotteluista ovat vielä tuoreena muistissa ja voivat auttaa Jokipoikia.

– Aika näyttää, mitä on opittu viime vuodesta. Olemme ainakin kerran olleet siellä finaaleissa ja nähneet, etteivät ne pelaamisen lainalaisuudet hirveästi muutu siinä, vaikka panos onkin kova.

– Tässä vaiheessa ei ole enää määrätyllä tavalla sellaisia suosikkeja. Nyt on kaksi parasta joukkuetta jäljellä, ja molemmilla on mahdollisuus voittaa tai hävitä mestaruus.

– Ottelut tulevat olemaan hyvin todennäköisesti tasaisia ja vähämaalisia. Vastakkain on kaksi hyvin samantyylistä joukkuetta, joten keskeistä on se, kumpi pystyy olemaan omilla vahvuuksillaan vahvempi. Siihen tämä sarja varmasti ratkeaa isossa kuvassa, Pikkarainen uskoo.

Finaalisarja käynnistyy Mehtimäellä lauantaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Poikkeava alkamisaika selittyy televisioinnilla, sillä MTV3:n Max-maksukanava näyttää loppuottelut suorana. Pelejä on mahdollista seurata myös Veikkauksen ilmaisen nettistriimin kautta.


Aiemmat kohtaamiset
Jokipojat–D Team
2010: 2–3 vl.
2009: 4–9
2009: 6–1
2008: 5–1

Saldo: 2–0–2 (maalit 17–13)

D Team–Jokipojat
2010: 0–5
2009: 4–0
2008: 3–1
2008: 4–2

Saldo: 3–0–1 (maalit 11–8)
 
 
 

mehtimakelainen.net © 2015 Karelia Viestintä Oy -kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste