5.4.2010 22:21

Jokipojat tarttui viimeiseen oljenkorteensa

Jokipojat–Ilves 2–1 (1–0, 0–0, 1–1) | Jokipojat venytti viime hetkellä taistelua SM-liigakarsinnassa ja nappasi tiistai-iltana Mehtimäellä ensimmäisen voittonsa. Näin Ilves johtaa sarjaa enää voitoin 3–1, joskin pelit ovat seuraavan kerran katkolla taas torstaina Tampereella. Jokipojat oli edelleen varsin tehoton, mutta tällä kertaa se ei ollut menestyksen esteenä. Voitto jäi kotiin Roberts Jekimovsin ja Sami Puruskaisen ylivoimaosumilla. Maalivahti Mikko Rämö esiintyi vahvasti ja torjui 37 kertaa.
Pelin kuva
Loistavalla asenteella taistellut Jokipojat pystyi tähän asti parhaaseen peliinsä liigakarsinnoissa, ja nyt se palkittiin makealla voitolla. Ilveksen esitys taas oli hieman huolimaton. Kaikki kolme erää pelattiin varsin tasaisesti, vaikka Ilves saikin aikaan maalilaukauksia selvästi Jokipoikia enemmän. Vaarallisia paikkoja Jokipojilla oli kuitenkin aivan siinä missä vastustajallakin. Jokipojat hyödynsi jälleen maalitilanteensa aika heikolla prosentilla, mutta onneksi tällä kertaa saman saattoi sanoa myös vastustajasta.

Ottelun ratkaisu
Jokipojat pääsi ensimmäisen kerran koko ottelusarjassa johtoasemaan, kun Roberts Jekimovs ohjasi Scott Matzkan viivavedon maalin edestä sisään. Kotijoukkueen avausosuma syntyi ylivoimalla ajassa 7.19. Ottelun toista maalia saatiin odottaa aina aikaan 46.58 asti. Kotijoukkue pelasi pitkää ylivoimaa ex-Jokipoika Juuso Akkasen saatua 5+20 minuutin huitomisjäähyn hänen mailansa osuttua Jani Savolaisen kasvoihin. Matzka antoi pienen syötön suunnilleen b-pisteiden välistä, ja Sami Puruskainen jatkoi kiekon suoraan maalin kulmalta sisään. Muutamaa minuuttia myöhemmin Jokipon puolustus aukesi kohtalokkaasti, ja Jarkko Kauvosaari nosti vierailijan peliin mukaan kavennuksellaan. Loppuhetkillä nähtiin vielä tiukka taisto, kun Jokipojat ei saanut kiekkoa millään edes tyhjiin. Lähinnä vapauttavaa 3–1-maalia oli lähietäisyydeltä tyhjän maalin tolppaan laukonut Puruskainen. Onneksi Ilves ei saanut tiukasta yrityksestään huolimatta tasoitusta, muuten olisi voinut jäädä jossiteltavaa ja paljon.

Maalivahtipeli
Molemmat maalivahdit onnistuivat erittäin hyvin ja tekivät tyhjäksi useita vaarallisia paikkoja. Jokipoikien Mikko Rämö sai tilastoihin peräti 37 torjuntaa, kun Ilveksen Jani Hurme (20 torjuntaa) selvisi lähes puolet vähemmällä. Oikeasti tiukat tilanteet menivät molemmissa päissä jokseenkin tasan.

Muuta
Jokipojat joutui pelaamaan jo toisen ottelun liigakarsinnoissa kokonaan vain viidellä puolustajalla, kun Matti Näätänen ei päivän ennakkotiedoista poiketen ollutkaan tervehtynyt. Kova kuormitus ei kuitenkaan näkynyt pelissä, ja joukkue jaksoi hienosti loppuun saakka. Eniten peliaikaa keräsi Kimmo Nevalainen, joka luuti kaukalossa seitsemää sekuntia vaille täydet puoli tuntia... Ottelun yleisömäärä (2 432) oli varmasti monessakin mielessä pettymys, muttei lopulta kovin suuri yllätys. Melko kalliit pääsyliput yhdistettynä ottelusarjan tilanteeseen 0–3 taisivat aiheuttaa sen, etteivät ns. satunnaiskatsojat vaivautuneet hallille. Näin olisi vastaavassa tilanteessa toki luultavasti voinut käydä monessa muussakin Suomen kaupungissa kuin vain Joensuussa... Olisi kannattanut kuitenkin tulla paikalle, sillä Jokipojat teki tiistain ottelussa yhdenlaista historiaa. Joensuulainen jääkiekkoseura oli edellisen kerran voittanut liigajoukkueen tosipelissä kevätkaudella 1992, jolloin silloinen JoKP pelasi vielä itsekin liigassa. Sen jälkeisissä liigakarsinnoissakaan Jokipojat ei ollut aiemmin pystynyt voittoihin.


Valmentajien kommentteja
Jarno Pikkarainen, Jokipojat
– Kaiken kaikkiaan pelattiin hyvin ja viisaammin kuin kertaakaan aiemmin tässä sarjassa. Meillä oli pelaaminen tasapainossa, ei annettu hirveästi vastahyökkäyksiä, ja toisaalta myös kiekollinen pelaaminen oli hyvää. Ei päästetty vastustajaa väärillä alueilla riistoihin ja sitä kautta maalitilanteisiin.
– Täytyy olla tyytyväinen. Pystyimme parantamaan, ja olemme kasvaneet näiden pelien aikana. Pelasimme viidellä pakilla ja vielä "Jakke" tippui tuossa lopussa. Ei voi sanoa kuin että sitkeä on joukkue, perkele.
– Näätäsen olotilaa tunnusteltiin vielä ottelun alla, mutta kun on päävammasta kysymys, niin ei tietenkään ruveta terveydellä leikkimään. Meillä on sitkeitä ukkoja, mutta silloin kun on selkä- tai päävammasta kyse, otetaan varman päälle.
– Nämä pelit on sataprosenttisesti voittanut avausmaalin tehnyt joukkue, joten kaipa sillä joku merkitys on. Seuraavassa pelissä se avausmaali on taas varmasti iso juttu. Kyllä sillä on merkitystä.
– Täytyy sanoa, että olisin toivonut otteluun enemmän yleisöä. Sitä voi tietysti kysyä (seuran) herroilta, että miten tämä on näin mennyt. Aivan uskomatonta, että meillä on päädyissä ja seisomakatsomoissa vähemmän ihmisiä kuin runkosarjassa. Mutta ne ketkä olivat paikalla, kannustivat hienosti, ja annettiin heille taas, mitä pystyttiin. Pelataan liigakarsintaa ja tällainen tilanne, niin ehkä jotain voisi tehdä toisinkin.
– Voisin väittää, että meillä kaikki pelaavat Jokipojat-sydämellä. Jos tuossa joukkueessa olisi yksikin heikko lenkki, niin huonosti kävisi. Nyt tässä ollaan pystytty taistelemaan ja rimpuilemaan joka pelissä, kun sydäntä on löytynyt.
– Tehdään pieni palauttava harjoitus keskiviikkoaamuna ja sitten lähdetään kohti Tamperetta. Huomenna siellä pitäisi olla Tapparan pelikin. Jos saadaan liput järkättyä, niin mennään sitä katsomaan.
– Uskon, että Malinen on mukana Tampereella. Hänellä on vain ongelma se, että kun miestä on puudutettu, niin sitten puudutuksen teho häviää, kun puudutusta laitetaan puudutuksen päälle.

Juha Pajuoja, Ilves
– Kyllähän se oli pelissä selkeä ratkaisu, että erikoistilannepelaaminen oli meillä tänään luokkaa huonompaa kuin vastustajalla. Jokipojat teki ne kaksi tärkeää maalia ylivoimalla, ja me ei oikeastaan saatu edes mitään aikaiseksi.
– Meillä oli tänään ihan selkeästi vääriä ukkoja jäällä. Niillä ei riittänyt sellainen nälkä maalintekemiseen.
– Nyt on kova haaste valmennukselle kaivaa seuraavaan peliin sellaiset äijät, jotka tosiaan panee kroppaa likoon myös ylivoimalla, eikä kuvittele, että tämä on sellaista vanhaa venäläistä jääkiekkoa, missä pelaillaan klap-klap-tyylillä tyhjiä maaleja. Ne ajat alkaa olla valitettavasti ohi.
– Täysi tunnustus Joensuulle, hyvä peli. Ei me sinne maalipaikoille viidellä viittä vastaan pelatessa ihan hirveästi päästy. Varsinaisia hyviä hyökkäyksiä oli se yksi, mistä me se maali tehtiinkin. Se ei vaan riitä.


Maalit ja syöttäjät
07.19 Roberts Jekimovs (Scott Matzka, Ville Väänänen) 1–0 yv.
46.58 Sami Puruskainen (Matzka, Väänänen) 2–0 yv.
49.28 Jarkko Kauvosaari (Marko Anttila, Ville Korhonen) 2–1

Maalivahtien torjunnat
Mikko Rämö, Jokipojat 11+17+9=37
Jani Hurme, Ilves 4+6+10=20 (poissa 57.53–58.08, 58.14–58.42)

Rangaistukset
Jokipojat 8x2 min = 16 min
Ilves 6x2 min + Juuso Akkanen 5+20 min = 37 min

Yleisöä: 2 432


Jokipoikien kokoonpano
23 Sami Mutanen – 26 Markku Flinck – 18 Sami Puruskainen
13 Scott Matzka – 4 Jarkko Malinen – 33 Roberts Jekimovs
8 Tobias Salmelainen – 44 Antti Kerälä – 21 Jani Savolainen
25 Samu Pitkänen – 17 Janne Häikiö – 14 Heikki Puustinen
28 Lauri Hukkanen

6 Aku Pekkarinen – 7 Jarkko Immonen
10 Kimmo Nevalainen – 27 Jani Oinonen
38 Ville Väänänen

35 Mikko Rämö
(31 Juuso Oinonen)


Otteluennakko
SM-liigapaikka on ensimmäisen kerran katkolla tiistaina, kun Ilves saapuu karsinnoissa toiselle Joensuun vierailulleen. Mikäli tamperelaiset ovat jälleen parempia, säilyttää joukkue sarjapaikkansa suoraan voiton 4–0. Jokipoikien valmentaja Jarno Pikkarainen uskoo kuitenkin, että Jokipojat tulee yhä haastamaan Ilveksen tiukasti. Kotijoukkueen sairaslista ei sen sijaan ole lyhentynyt. Perjantaisen vierasottelun lopussa loukkaantunut Matti Näätänen on kuitenkin mukana, joten kokoonpano on täysin sama kuin viimeksikin.

Päävalmentaja Jarno Pikkaraisen mukaan sen sijaan varmaa on nyt se, etteivät Jani Keränen (selkävaivoja) ja Tero Konttinen (olkapäävamma) pelaa enää tällä kaudella, vaikka Jokipojat ottelusarjaa venyttäisikin.

– Kyllä sen nyt jo näkee, että liian pitkä matka on näiden kavereiden kuntoutumiseen.

– Mikäli Näätänenkään ei pysty pelaamaan, niin sitten meidän täytyy ottaa A-junioreista joku pakki, Pikkarainen jatkaa.

Jokipojat piti edellisen ottelun jälkeen yhden kokonaisen huilipäivän, ja sunnuntain sekä maanantain harjoituksetkin olivat luonteeltaan lähinnä palauttavia.

– Tiistaiaamuna mennään sitten harjoituksissa jo vähän kipakammin. Ei se ainakaan huono asia ole, että nyt oli taukoa vähän enemmän, kun näitä rampoja pelaajiakin on aika paljon, Pikkarainen miettii.

Vaikka Jokipoikien tilanne liigakarsintojen voiton suhteen näyttää ulkopuolisen silmin jo lähes täysin toivottomalta, niin Pikkarainen ei usko joukkueen ajattelevan samoin.

– Ainakaan näkyvissä ei ole ollut mitään sellaista, ettei joukkueella olisi täyttä uskoa hommaan. On pelattu kuitenkin ihan miehekkäästi, joten miksi tässä vaiheessa ruvettaisiin epäröimään.

– Eikä meidän tarvitse nyt miettiä sitä, voidaanko tämä sarja vielä kääntää. Seuraava peli on tällä hetkellä vain se, mikä merkitsee, hän muistuttaa.

Pikkarainen odottaa tiistain ottelusta varsin samankaltaista kuin aiemmistakin.

– En usko, että pelin kuva tulee hirveästi muuttumaan. Molemmat joukkueet ovat saaneet levätä, joten intensiteettiä varmasti riittää.

– Tuskin myöskään Ilves uskoo meidän jo luovuttaneen. Kyllä ne ovat varmasti nähneet, mikä joukkue tämä on. Hyvin vaikea on kuvitella, että kumpikaan tulee antamaan mitään tasoitusta tällä puolella.

Tähän asti suurin ero joukkueiden välillä on ollut ehkäpä siinä, että Ilves on hyödyntänyt omat tilanteensa huomattavasti Jokipoikia paremmin ja tehokkaammin.

– Odotan joukkueelta samaa kuin tähänkin asti. Pitää olla aktiivinen, aloitteellinen ja pelata rohkeasti. Pää pystyssä, ja omat hetket hyväksi käyttäen, Pikkarainen linjaa.

Neljäs liigakarsintaottelu käynnistyy Mehtimäellä tiistaina 6. huhtikuuta kello 18.30. MTV3:n Max-maksukanava näyttää pelin suorana, mutta sitä on mahdollista seurata myös Veikkauksen ilmaisen nettistriimin kautta.


Liigakarsinnan otteluohjelma
Ti 30.03. klo 18.30 Ilves–Jokipojat 3–1
To 01.04. klo 18.30 Jokipojat–Ilves 4–5
Pe 02.04. klo 18.30 Ilves–Jokipojat 4–1
Ti 06.04. klo 18.30 Jokipojat–Ilves
To 08.04. klo 18.30 Ilves–Jokipojat (tarvittaessa)
La 10.04. klo 17.00 Jokipojat–Ilves (tarvittaessa)
Ti 13.04. klo 18.30 Ilves–Jokipojat (tarvittaessa)
 
 
 

mehtimakelainen.net © 2015 Karelia Viestintä Oy -kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste