10.9.2008 4:25

Jokipojat matkaan nälkäisenä haastajana

Jokipoikien harjoitusottelukausi sujui mainiosti. Viime syksynä joukkue voitti viime vain yhden harjoituspelin, mutta nyt tappioita ei tullut ensimmäistäkään. Kahdeksasta pelistä Jokipojat vei neljä ja pelasi neljästi tasan. Joukkueen keväällä komentoonsa ottanut Jarno Pikkarainen ei kuitenkaan halua antaa suurta painoarvoa näille tuloksille. Jokipoikien virallinen tavoite onkin vain viimevuotisen seitsemännen sijan kohentaminen. Siihen pyritään muun muassa parantuneen harjoittelun ja suoraviivaisemman pelaamisen turvin.
Rauman Lukon kakkosvalmentajan paikalta kotikaupunkiinsa palannut Pikkarainen välttää puhumasta harjoituspelien sujuneen hyvin. Työ on vasta aluillaan, vaikka harjoittelu onkin ollut Jokipojissa aiempia kesiä kovempaa.

– Harjoituspelien tulos oli kohtuullinen, mutta pelillisesti parannettavaa jäi paljon.

– Kovia joukkueita vastaan kaksinkamppailutilanteet menivät liian pelailuksi. Suunnanmuutoksiin pitäisi päästä myös nopeammin ja pelata selkeämmin maalia kohti, hän erittelee.

Pikkaraisen tultua valmentajaksi Jokipojissa alkoi edellisvuosia reippaampi tuuletus, ja joukkueesta vaihtui noin puolet. Varsinaisiksi menetyksiksi ei kuitenkaan kirjattu kuin Tomi Karlsson (uusi seura HPK), Teemu Seppänen (Hokki), Markku Flinck (KooKoo) sekä Ruotsiin suunnistanut Juho Kuronen. Muut joutivatkin mennä.

– En osaa hirveästi ottaa kantaa viime kauteen, mutta ihan puhtaalta pöydältä lähdin hommaa tekemään. Ryhmään otettiin mukaan vain urheilullisia ja sitoutuneita kavereita, jotka ovat valmiita pelaamaan joukkueen eteen.

Reipas vaihtuvuus tiesi luonnollisesti sitä, että uusia pelaajia tuli joukkueeseen alun toistakymmentä. Pikkarainen näkee, että hankinnoissa onnistuttiin hyvin.

– Uudet pelaajat vastaavat pelaajatyyppeinä aika hyvin sitä, mitä haettiinkin. Pelaajien taustat pyrittiin selvittämään hyvin ennen hankintoja, ja vaikuttaa siltä, että tässä onnistuttiin.

– Mitään lopullista en toki osaa sanoa, koska ei meitä ole vielä testattu kunnolla. Harjoituspelit ovat kuitenkin eri asia kuin tosipelit, Pikkarainen lisää.

Tavoitteena neljän kentän joukkue

Harjoituspeleissä Jokipoikien ykkösketjuna on häärinyt vanha tuttu Tapio Ahtosen, Sami Puruskaisen ja Jani Keräsen muodostama kolmikko. Ahtonen (1+8) voitti harjoitusotteluiden pistepörssin, mutta ketjun laiturit jäivät kärkisijojen ulkopuolelle.

Tehokkain koostumus onkin ollut kokonaan uusista pelaajista tehty kakkonen. Jarno Koskirannan johtamassa ketjussa laidoilla ovat pelanneet Henri Huohvanainen ja Matti Näätänen. Koskiranta tosin huilasi kaksi viimeistä ottelua lähentäjälihaksen repeämän takia ja saattaa olla sivussa vielä sarja-avauksestakin.

Kolmosketju on vuorostaan kasattu sentteriksi istutetun Toni Mustosen ympärille, ja nelosen keskellä on pelannut yleensä joko Janne Häikiö tai harjoituspelien positiivisin yllättäjä Samu Pitkänen. Kahdessa jälkimmäisessä ketjussa laiturit ovat vaihtuneet useaan otteeseen.

– Nämä eivät ole mitään lopullisia juttuja. Kokoonpano tulee elämään koko kauden ajan, ja tarvittaessa muutoksia tehdään otteluiden sisälläkin, Jarno Pikkarainen lupaa.

– Kun pelaajat ovat terveinä, aina jää joku hyvä ulkopuolellekin, joten kilpailu pelipaikoista pysyy kovana. Haluan myös, että Jokipojat on neljän kentän joukkue, ei vain kahden ensimmäisen.

Puolustuspäässä Pikkarainen näkee joukkueesta löytyneen jo joitakin selkeitä pareja.

– Esimerkiksi Juuso Akkasen ja Kimmo Nevalaisen yhteispeli toimii hyvin. Luke Sellars taas on tämän hetken mietinnän mukaan Aku Pekkarisen pakkiparina.

Maalilla Antti Ore on kauteen lähdettäessä Jokipoikien selkeä ykkösvahti. Nuori Juuso Oinonen tuuraa tarvittaessa.

– Näin se on ajateltu jo kesällä, eikä siinä ole tapahtunut mitään muutosta. Etukäteen oli sovittu sekin, että Ore pelaa suurimman osan harjoitusotteluista. Näkisin, että se rauhoittaa tilannetta, kun toinen maalivahti on selvä ykkönen, Pikkarainen miettii.

KalPa-yhteistyön vaikutus joukkueeseen on vielä avoinna.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että Pekkarinen on meillä lainassa. Jos KalPalla on joku pelaaja, joka tarvitsee peliaikaa Mestiksestä, he tarjoavat sitä meille ennen muita seuroja.

– Asioita katsotaan aina tapauskohtaisesti. Riippuuhan se paljon siitäkin, millaista pelaajaa sieltä mahdollisesti oltaisiin tarjoamassa, Pikkarainen toteaa.

Aiempaa suoraviivaisempaa peliä

Pelillisesti Jokipojat pyrkii suoraviivaisuuteen. Jarno Pikkarainen haluaakin luotsata joukkuettaan pois perijoensuulaiseksi mielletystä pelitavasta, jossa tehokkuus ei ole aina välttämättä ensimmäisenä prioriteettina.

– Kun saadaan toimitettua kiekkoa suoraan maalia kohti, se johtaa tehokkuuteen. Monet ovat varmasti tottuneet pyörimään niillä kulmien mukavuuspaikoilla, mutta ei se ole tehokasta. Siitä pitää päästä eroon.

Vieraspelit ovat olleet useasti Jokipojille vaikeita. Kahtena edelliskautena vähemmän mairitteleviin saavutuksiin kuului muun muassa kymmenen perättäisen vierastappion putki. Pikkarainen tiedostaa ongelmat, muttei näe ratkaisun vaativan ihmetekoja.

– Vieraspelaaminen lähtee paljon henkimaailman jutuista. Jos joukkue on latautunut ja sen arvot ovat kunnossa, ei hätää pitäisi olla. Vieraissa pitää tietysti pelata yksinkertaisemmin, tyylipisteitä ei tarvitse hakea.

Jokipoikien suurimpina vahvuuksina Pikkarainen pitää joensuulaisuutta sekä ryhmän tasaisuutta.

– Joukkueeseen on helppo samaistua, kun mukana on paljon oman kaupungin poikia. Joukkue on sitoutunut kovaan työntekoon ja harjoitellut hyvin. Kun fyysinen kunto on hyvä, se kestää läpi pitkän sarjan eikä taso ala heilahdella.

Jokipoikien kakkosvalmentajana toimii Arttu Käyhkö, joka oli mukana jo edellisen päävalmentaja Jami Kaupin aikana.

– Arttu hoitaa joukkueessa lähinnä pakkipuolen peluutusta. Hän keskittyy myös alivoimaan ja aloituksiin, ”Pike” kuvailee työnjakoa.

– Pyrin johtamaan joukkuetta rehellisesti ja suoraselkäisesti. Joskus varmaan pitää korottaa ääntäkin, mutta ei se ole mikään itsetarkoitus.

Eteenpäinmenon henkeä

Jokipojat jäi viime kaudella Mestiksessä seitsemänneksi. Joukkue taisteli pitkään jopa pudotuspelien kotiedusta, mutta pelasi lopulta umpisurkean loppukauden. Nyt Jokipojat on asettanut tavoitteekseen parantaa sijoitusta, mikä tarkoittaa siis vähintäänkin sarjan kuudetta tilaa.

Hyvistä harjoituspeleistä huolimatta vaikuttaa hieman siltä, etteivät ns. asiantuntijat usko Jokipoikien onnistuvan tavoitteessaan. Rankingeissa (Veikkaaja, Jääkiekkolehti, Jatkoaika) Jokipojat on sijoitettu korkeintaan viime kauden tasolle eli seitsemänneksi.

– En osaa oikeastaan ottaa kantaa näihin. Varmaan me pelaajamateriaalin puolesta olemme jossain siellä päin, mutta tekeminenhän se menestyksen lopulta ratkaisee, Jarno Pikkarainen tuumaa.

– Selvähän se on, ettemme ole kärkisijoilla näissä rankingeissa. Mutta eteenpäin pyritään ja haastamaan myös niitä oletettuja kärkiporukoita.

Jokipoikien budjetti alkavalle kaudelle on 640 000 euroa. Siinä on nousua 11 prosentin verran viime syksynä ilmoitetuista tiedoista. Joukkueeseen (pelaajat ja valmentajat) summasta kuluu 245 000 euroa (+17%). Molemmat lukemat ovat jotakuinkin Mestiksen keskitasoa; kaukana Sportin ja KooKoon satsauksista, mutta kuitenkin selkeästi pikkuseurojen yläpuolella.

– Niihin rahoihin nähden, mitkä seuralla on käytettävissä, on saatu mielestäni ihan hyvä joukkue, Pikkarainen sanoo.

Kaksivuotisen sopimuksen turvin Jokipojissa työskentelevä Pikkarainen näkee seuran kehityssuunnan positiivisena.

– Eteenpäinmenoa tässä hommassa nyt selkeästi on. Toimitusjohtajaksi on saatu pätevä kaveri (Aki Lindroos). Hän on laittanut tuulemaan ja saanut lyhyessä ajassa paljon aikaan.

– Oikea suunta tekemiselle on tärkeää. Mekin joukkueessa pyrimme kehittymään koko ajan, mutta toisaalta oleellista on elää myös tässä hetkessä.
 
 
 

mehtimakelainen.net © 2015 Karelia Viestintä Oy -kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste