4.7.2005 18:04

Jani Väänänen tuo potentiaalia hyökkäykseen

Jokipojat on hankkinut hyökkäyspäähänsä potentiaaliltaan erittäin kovan vahvistuksen. Jukureista siirtyvä 25-vuotias Jani Väänänen on iskenyt parhaalla kaudellaan Mestiksen runkosarjassa tehot 20+30, joskin edellisvuodet ovat olleet vaatimattomampia. Tiistain mieluisia uutisia olivat myös senttereiden Topi Riutan ja Jani Lahtisen jatkosopimukset. Riutta on samalla Jokipoikien uusi kapteeni.


Laitahyökkääjä Jani Väänäsen täysosumakausi osui talveen 2000–01, jolloin hän pelasi lopulta Mestiksen mestaruuden voittaneen nousijajoukkue Jukureiden riveissä. 44 runkosarjan ottelussa KalPan kasvatti ampui 20 maalia ja syötti 30, mikä oikeutti koko sarjan pistepörssissä kolmanteen tilaan. Pudotuspeleissä tehoja syntyi päälle vielä 1+5.

Sittemmin Väänänen ei ole kuitenkaan vastaavanlaiseen tehoiluun kyennyt. Viime kaudella runkosarjan tehot jäivät Mikkelissä enää 2+11:sta. Jukureiden ohella 181-senttinen ja 90-kiloinen ”Vänä” on pelannut divaritasolla KalPassa, TuTossa ja vieläpä muutaman ottelun Järvenpäässäkin.

Väänänen on pelannut urallaan myös 35 SM-liigan ottelua. Vänä suuntasi jo 17-vuotiaana Kuopiosta Turkuun ja nousi toisena Turun vuotenaan TPS:n liigaryhmään. Pelejä kertyi 21 kappaletta tehoin 2+0. Vaikkei peliaikaa enää kevään pudotuspeleissä tullutkaan, niin Väänänen sai kauden päätteeksi kaulaansa kultaisen mitalin TPS:n voitettua Suomen mestaruuden. Seuraavalla kaudella Väänänen pelasi TPS:n edustusjoukkueessa neljä SM-liigan ottelua (0+2) sekä kaksi Euroopan liigan peliä (0+0).

Toinen yritys SM-liigassa ajoittuu kauden 2001–02 Ässiin, jolloin Vänä siirtyi kymmenen pisteettömän kamppailun jälkeen takaisin kasvattajaseuraansa KalPaan. Huippulahjakkaana kiekollisena pelaajana pidetty Väänänen on pelannut urallaan myös 37 nuorten ja 55 poikien maaottelua, muun muassa kahdet 20-vuotiaiden MM-kisat.

Ura uuteen nousuun Joensuussa?


Ensi kaudella Jani Väänänen hakee Jokipojista uutta nostetta uralleen.

– Tosi mukava varmasti lähteä ensi kauteen. Pari edellistä kautta on mennyt vähän pienemmässä roolissa. Tavoitteena olisi päästä niihin vanhoihin teholukemiin, mitä olen joskus tehnyt, Vänä mietiskeli.

Väänänen näkee viime kauden vaatimattomien teholukemien syyksi roolinsa joukkueessa.

– En päässyt pelaamaan enää niin paljoa. Ylivoimaa ei esimerkiksi tullut, vaikka itse olin laskenut sitä saavani.

– Jos paljon tekee pisteitä, niin melkein puolet niistä tulee usein ylivoimalla. Toki myös jätkässäkin oli varmasti jotain vikaa, hän jatkaa.

Jukurit ei tarjonnut jatkosopimusta, joten Väänäsen tiesi vaihtavansa joukkuetta. Alkuperäinen suunnitelma oli pelata ensi talvi Valko-Venäjällä.

– Homma sitten kaatui, kun en viitsinyt enää odotella asian ratkeamista. Joensuusta tuli sitten hyvä tarjous, jota ei tarvinnut kauaa miettiä, kun työpaikkakin järjestyi.

Topi Riutta ja Jani Lahtinen jatkavat


Valtaosan viime kaudesta Jokipoikien ykkössentterinä häärinyt Topi Riutta jatkaa Jokipojissa myös ensi talvena. 25-vuotias Riutta oli viime kaudella Jokipoikien sisäisessä pistepörssissä runkosarjassa jaetulla ykkössijalla tehoin 13+20.

HeKi-kasvatti yritti pelipaikkaa liigasta, mutta sopivaa roolia ei ollut tarjolla.

– Kävin JYP:ssä ja Pelicansissa. Ihan loppuvaiheessa kuitenkin kummastakaan ei löytynyt minulle sopivaa roolia kakkos–kolmoskentän sentterinä. Neloskentässä tupen imeminen ei kiinnostanut ja toisaalta eivätpä valmentajatkaan minua sinne olisi halunneet, Riutta kertoo.

– Parin muunkin Mestis-seuran kanssa olin yhteyksissä, mutta ne saivat jäädä kyllä Jokipoikien rinnalla. Täällä on toimiva paketti, ja ensi vuonna pelaaminen tulee parantumaan.

Viime kaudella A-kirjainta paidassaan kantanut Riutta on samalla Jokipoikien uusi kapteeni.

– Hieno kunnianosoitus. Tietynlaista painetta se toki tuo, mutta en usko sen vaikuttavan omaan rooliin sen enempää.

Myös luotettavana työmyyränä tunnettu Jani Lahtinen pukee punamustan paidan päälleen ensi kaudellakin. Viime kaudella pääosin kolmossentterin paikkaa pelannut ”Lada” keräsi runkosarjassa tehot 5+5. Arttu Käyhkön lopetettua 31-vuotias Lahtinen on nyt myös joukkueen vanhin pelaaja.

– Keväällä kaikki oli auki ja olin jo aika lähellä lopettaa. Treenasin kuitenkin ringin mukana ja homma meni mukavasti, kerrankin ei ollut mitään paineita tai pakkoa. Kesän kynnyksellä työnantaja tuli mukaan ja lupasi vielä joustaa, Lada kiittelee.

– Hoidetaan hyvä kausi alle, jos sitten siirtäisi vastuut nuoremmille, konkari naurahtaa.

Jani Lahtinen ja Tapio Ahtonen ovat ensi kauden varakapteenit.
 
 
 

mehtimakelainen.net © 2015 Karelia Viestintä Oy -kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste